Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
K

Kru.El

21. 5. 2012 17:10
Školné

Je demagogie tvrdit, že vzdělání je hrazeno z kapes "lidí, kteří v ekonomické krizi potřebují každou korunu na obživu vlastních dětí". Nízkopříjmové skupiny rozhodně nejsou hlavním zdrojem státních rozpočtů a je klidně možné, že nemalá skupina platících studentů (hlavně v dálkových oborech) odvede v součtu na daních srovnatelnou částku s těmi nízkopřijmovými.

Studium je služba. Povaha její spotřeby je jiná než u vody, elektřiny nebo potravin. To srovnání nedává smysl. Když už, tak by to šlo srovnat s jinými službami jako hromadná doprava nebo zdravotnictví. To jsou případy, kdy potřebné skupiny mají také ledacos zdarma.

Na dobrých školách není běžné, aby se člověk při studiu pohodlně živil sám nebo zvládl celé studium za tři roky. Buď si musí našetřit dopředu nebo pracovat na úkor školního prospěchu a svého volného času.

Školné není v principu špatné, samo o sobě ale nic nezlepšuje. Musí se navrhnout tak, aby prospělo školám a příliš nezatížilo normálně studující studenty.

1 0
možnosti
ZZ

Sidonie_11

21. 5. 2012 17:20
Re: Školné

"Na dobrých školách není běžné, aby se člověk při studiu pohodlně živil sám nebo zvládl celé studium za tři roky. Buď si musí našetřit dopředu nebo pracovat na úkor školního prospěchu a svého volného času." Děkuji moc za tuto větu, protože přesně o tomto jsem se už kolikrát dostala do sporu se spoustou lidí, co se mi snažili tvrdit, že prostě studium a brigáda přes rok nebo i práce na půl/plný úvazek je standard a kdo to tak ze studentů nemá, tak je blb a nemá na VŠ co dělat a prostě nebyli ochotní pochopit, že pokud student chce studovat kvalitní školu, tak jí prostě musí ten čas věnovat a že studium není jenom odsedět si přednášky, ale je to i povinná četba, psaní esejů, chození na praxi a kromě toho potřebují i někdy relaxovat a spát (déle, než 4 hodiny denně)... Takže ještě jednou děkuji za tento Váš názor! :-)

0 0
možnosti
P

Petr-liska

21. 5. 2012 16:56
fakta nade vše

1)"Nejsem tak zaslepený, abych neviděl, že v mnohých zemích perfektně funguje soukromé vysoké školství...  Asi o tom příliš nevíte,protože kromě Harvardu a Standfordu(obě soukromé)se v žebříčku nejlepších světových univerzit nachází i veřejné univerzity-Berkeley,Cambridge,Sorbonne,Oxford atd... 

2)A vašemu přirovnání školného s placením elektřiny jste akorát demonstroval,že je to pod vaši rozlišovací schopnost.

3)Já jsem daňovým poplatníkům vděčný za to,že mi platí studium.Po vystudování budu do rozpočtu posílat větší obnos díky daním(přímým i nepřímým),budu odebírat méně(podpora v nezaměstnanosti) a maminkám nevysokoškolačkám se rád budu podílet na placení školky a školy pro její děti,případně na přídavku na děti.

4 0
možnosti
P

Petr-liska

21. 5. 2012 17:14
Re: fakta nade vše

4) "A když už jsou v tom, objeví v sobě i vášeň ke sběratelství titulů a

studují dvě – tři vysoké školy zároveň, hold peněz daňových poplatníku

je na to dost"..... další fakta: stát hradí pouze 1 studium,další přidružené školy jsou zpoplatněny

0 0
možnosti
E

elDoctor

21. 5. 2012 15:38
Není co dodat

Karma jako Brno.

2 0
možnosti
AP

papadopulosa

21. 5. 2012 16:05
Re: Není co dodat

Sběratel karmy. Míchat elektřinu zdarma a vzdělání zdarma do jednoho pytle, to mi připomíná známé přirovnání s hrušky a jablky.

A ohánět se komunismem, který nezažil, je skoro stejně trestné jako výše zmíněné.

Škoda, že se nedá dát karma dolů :(Rv

3 0
možnosti
JM

stranka

21. 5. 2012 15:30
Za jakých podmínek platit

Ano, jsem pro placení školného, ale za předpokladu radikálního snížení daní. Pokud stát zaměstnance odírá 40% z jeho mzdy, tak každý další poplatek hodně naštve. Počítejte se mnou -  odvody zaměstnavatele 33 000 Kč, hrubý plat zaměstnance 25 000 Kč, čistý plat přes 19 000 Kč. Daň 42%, ať už jsou povinné odvody nazývané pojištěním. A do toho ještě zvýšení DPH, které se promítne všude, zvýšení poplatků za odpadky, za nemovitosti a teď ještě školné(i když je nazývané zápisné). Není náš stát už trochu moc rozežraný ? Abych parafrázoval váš článek - stát si bezpracných peněz z daní totiž vůbec neváží, bere, kde může a pak peníze rozhazuje.

1 0
možnosti
SP

ArmandDuval

21. 5. 2012 15:38
Re: Za jakých podmínek platit

S tím zcela souhlasím.

Sergej

0 0
možnosti
JS

kelner

21. 5. 2012 15:27
Omyl

Jsem ochoten se vsadit, že průměrná úroveň našich veřejných vysokých škol je v průměru nesrovnatelně vyšší než soukromých. Znám z okolí řadu blb.ců, kteří na veřejnou školu zkoušku neudělali a na soukromé úspěšně vegetují.

1 0
možnosti
SP

ArmandDuval

21. 5. 2012 15:37
Re: Omyl

To je pravda. Ale úplně jinak by to vypadalo v systému, kde by byly pouze soukromé vysoké školy. Nemusíme teoretický spekulovat, praxe nejlepších univerzit na světě - těch britských a amerických - to již dávno ukázala.

Sergej

2 0
možnosti
G

Gotrong

21. 5. 2012 15:15
Hochu hochu

ty seš marnej... Až zaručíš že jako absolvent budu mít vyšší plat, rád si studium zaplatím... Zatím meleš sra.nce... Btw placené VŠ studium je jednou ze základních funkcí státu což je "snižování rozdílu mezi bohatými a chudými"... Pokud by VŠ fungovaly jak mají - tzn. posléze zvyšovaly příjmy absolventů - při tvém návrhu by si je mohli dovolit zase jen bohatí a nůžky se rozevírají.... Ale to asi nepochopíš že..?

1 0
možnosti
OS

Starochoff

21. 5. 2012 15:18
Re: Hochu hochu

Proč by vám někdo jiný měl zaručit váš plat? Nechcete se o svůj plat postarat sám?

8 0
možnosti
  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 10888x
Baví mě vézt se na nejnovějších vlnách online marketingu. O online marketingu toho v rámci projektu VIDEOEFEKT publikujeme mnohem více: videoefekt.cz

Seznam rubrik