Facebook spouští umělou inteligenci, schovejte se do lesa nebo

Facebook se vrhl na tvorbu umělé inteligence. Chudák Siri, musí z toho být celá nesvá. FB inteligence má umět ovládat chytrou domácnost, má si umět s člověkem pokecat a má se postarat o výchovu dětí. 

V současné době jde pouze o klasický výkop nezralé technologie, kterou si má vyzkoušet pár technologických nadšenců a která má být metodou pokusu a omylu vypilována. Je to jako s chytrými telefony, před deseti lety to byla nepříliš praktická hračka pro dospělé, dnes je to v podstatě nezbytnost.

Když se to vezme kolem a kolem, pak dlouhodobá strategie FB je vcelku jasná: jde o pohlcení online světa jedním jediným univerzálním "poskytovatelem všeho". Po vzoru Microsoftu a dle hesla "Máš počítač, musíš mít Windows." Až na to, že brzy to bude "Máš počítač, máš mobil, máš domácnost? Musíš mít Facebook!" a po vytvoření vlastního vyhledávače, vlastní televize a vlastní umělé inteligence je vytvoření operačního systému Facebook pouze dalším možným logickým krokem.

Je zcela nepochybné, že se již ve 20. letech 21. století dožijeme domácností, aut a pracovišť plně řízených a ovládaných umělou inteligencí a otázkou je pouze to, kdo tento trh ovládne. Bude to Apple, Google nebo Facebook? Při současné nesporné monopolizaci digitálních trhů a vzhledem k pohodlnosti moderních uživatelů je velmi nepravděpodobné, že to zvládne někdo jiný. I kdyby vznikla „černá labuť“ v podobě nového úspěšného technologického projektu, jako byl v posledních letech např. WhatsApp nebo Instagram, dojde prostě k jejich pohlcení ze strany „větší ryby“. V případě dvou výše zmíněných projektů Facebook „udělal ham“ a prostě je koupil.

Samozřejmě je tady možnost samostatné technologické revoluce v Číně, Indii nebo Rusku, která by dostala záštitu státu a obstála tak v tvrdé technologické konkurenci amerických gigantů, nejspíše však ne. Ani jeden z těchto států nedokázal vygenerovat adekvátní ekvivalent Windowsu, Macu, iOS nebo Androidu. A pokud přece jenom ano, bude to jako se sociálními sítěmi: Rusové sice mají své vk.com a Číňané jsou na WeChat, Weibo, RenRen – ovšem „třetím zemím“ jasně dominuje FB.

Čas panikařit a utéct do lesa? Pokud máte rádi pocit soukromí a vědomí toho, že máte věci kolem sebe pod kontrolou, pak rozhodně. Pokud nejste připravení na dobrovolný odchod od civilizace, pak nezbývá než držet krok: lepší je mít přehled a učit se spolupracovat s novou technologií, než za 10 let přijít na to, že se již neprodávají pračky, které by nebyly ovládány prostřednictvím ústních příkazů zadávaných Vašemu facebookovému účtu.

Jo a kdyby Vás tato problematika zajímala, pak si přečtěte info o autorovi.

Jo a dál jsem si předsevzetí, že po každém blogu poděkuji tomu, kdo mě zrovna inspiroval. Dnes je to Karel Fink: díky za skvělé nápady k osobnímu videoblogu a za to, že jsi na nic nečekal a prostě se vrhl do natáčení! 

 

Autor: Sergej Pavljuk | středa 21.12.2016 19:31 | karma článku: 13,41 | přečteno: 752x
  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 10888x
Baví mě vézt se na nejnovějších vlnách online marketingu. O online marketingu toho v rámci projektu VIDEOEFEKT publikujeme mnohem více: videoefekt.cz

Seznam rubrik