Proč hackeři zaútočili na petici proti Klausovi a proč ČT mlčí?

Ve středu večer se na internetu objevila anonymní petice „Nesouhlasíme s Klausovou amnestií“. Já osobně s Klausem nesouhlasím velmi zřídka. Ovšem nejsem zabedněncem, ani ignorantem, ani idiotem. Proto si jako nelhostejný občan této země nemohu tiše nechat líbit takovou bezohlednou svévoli prezidenta republiky. 

Vše je v textu oné online petice, jasně, korektně a realisticky: „My níže podepsání jsme si plně vědomi toho, že s amnestií vyhlášenou Václavem Klausem už nic moc nenaděláme. Přesto chceme panu prezidentovi, kandidátům na post prezidenta České republiky i médiím dát zřetelně najevo svoji nevoli vůči tomuto rozhodnutí hlavy státu a to už jenom proto, aby si příští „pachatel dobra“ v pozici prezidenta naší země dobře rozmyslel, zda bude následovat příkladu Václava Klause a také propustí 6 000 pravomocně odsouzených zločinců na svobodu. 

Podobný čin totiž považujeme za výsměch poctivé a nelehké práci českých policistů, státních žalobců a soudců, stejně jako zmaření miliard korun utracených na dopadení, usvědčení a odsouzení dotyčných osob, náhle zproštěných výkonu zaslouženého trestu. Nepovažujeme tento krok za správnou cestu, jak oslavit 20 let naší státnosti, stejně jako si nemyslíme, že by se jednalo o dobrý signál vůči nám slušným občanům.“

Petici jsem podepsal. Byl jsem velmi rád, že tak za prvních 24 hodin její existence učinily deseti tisíce dalších. Sám mám podíl na vzniku platformy Jednej.cz a člověka potěší, když jí občané této země umí jasně, korektně a efektivně využít k tomu, aby komunikovali svému prezidentovi, co si o jeho kroku myslí. Ne všichni však měli z takové svobody projevu radost. Již druhý den existence petice začaly tvrdé a systematické útoky hackerů na stránku a v klíčový večer, kdy tuto petici začaly podporovat statisíce lidi na Facebooku, samotná stránka již ležela v troskách a téměř nikomu se nepovedlo svůj souhlas stvrdit i virtuálním podpisem.

Na druhý den útoku se stránka otřepala a s pomoci celé řady nových opatření se vrátila do plného provozu. Stotisícová „mezera“ v podpisech však po útoku zůstala -  dnes má petice 300 tisíc příznivců na Facebooku (http://www.facebook.com/events/185251838286712/), zatímco podpisů jenom necelých 100 tisíc (http://www.jednej.cz/petition.php?id=123). I přes všechny snahy neznámých sil však evidentně jde o největší protest v dějinách českého internetu a ke cti českých médii (včetně iDNES) je nutno podotknout, že o něm široce a objektivně informuji.

Jaký je tedy závěr? Proč hackeři zaútočili na petici proti Klausovi? Proč nejsledovanější a teoretický nejobjektivnější veřejnoprávní Události ČT24 ani jednou neinformovaly o tomto nebývalém počinu českého online společenství, zatímco o mnohonásobně slabší petici na podporu přejmenování Ruzyňského letiště mluvily mnoho týdnů? A proč vlastně Václav Klaus, bezesporu inteligentní, vzdělaný a mimořádně zkušený státník ve chvíli vskutku slavnostní – 20. výročí existence tohoto státu – propustil na svobodu tisíce kriminálníků a desítky celonárodně známých tunelářů? Proč taková neúcta vůči nesporné většině národa a taková mírnost vůči pravomocně odsouzené či právem stíhané menšině?

Jistě vím jenom jedno.  Jsem občanem a ne ovcí. Mám srdce a mozek k tomu, abych jednal a ne k tomu, abych tiše přihlížel tomuto podivuhodnému dění. Proto jsem vás teď o této petici informoval, proto jsem ji sám podepsal a proto si myslím, že není zbytečná. Je v ní myšlenka, kterou nezničí žádní hackeři, je v ní myšlenka, která se vztahuje k mnohem hlubším a závažnějším věcem, než je tato amnestie: je v ni jasně dáno najevo, že my níže podepsání občané této země nejsme slepí, nejsme hluší a nejsme tupí. Vidíme, slyšíme a analyzujeme, co naši volení zástupci v rámci svých ústavních pravomoci činí. A přijde den, kdy i my v rámci svých ústavních práv budeme činit.

Nikdy jsem své čtenáře neprosil o karmu a sdílení a vždy psal to, co si myslím, nezávisle na popularitě té či oné myšlenky. V této zcela mimořádné situaci vás však naopak prosím o podporu. Ve chvílí kdy Česká televize mlčí a neznámí hackeři útočí na svobodu slova, je snad i příznivcům amnestie jasné, že zde není něco v pořádku. Zítřejší den může být lepší než ten dnešní, nikdy se tak však nestane bez našeho vlastního přičínění. Dělejme tedy něco. 

 

 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rozhodl jsem se napsat krátký román. Jeho názvem je Idea, jeho žánrem antiutopie, jeho předmětem naše budoucnost v rámci Evropské unie. Vznik tohoto románu můžete sledovat zde: http://www.facebook.com/events/365749940191089/ 

 

 

 

Autor: Sergej Pavljuk | pondělí 7.1.2013 13:09 | karma článku: 48,77 | přečteno: 29032x
  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 10888x
Baví mě vézt se na nejnovějších vlnách online marketingu. O online marketingu toho v rámci projektu VIDEOEFEKT publikujeme mnohem více: videoefekt.cz

Seznam rubrik