Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

E-tunelování státní pokladny

Progres vlastní celému našemu století neobešel stranou ani státní správu, sluhové národa si našli cestku jak ukrást více a rychleji – IT zakázky.

Stojí to téměř tolik co stavba dálnic a přitom tomu nikdo nerozumí. Má to zefektivňovat a zeštíhlovat státní správu, místo toho počet úředníků nadále neudržitelně roste a o efektivitě ani nemá cenu mluvit. Analýza Ministerstva vnitra bezmocně hlásí: ve státní správě celkem bylo v roce 2010 zaměstnáno o 3,5 % více úředníků než v roce 1999, v ústřední státní správě pak dokonce o 24 % zaměstnanců více než na konci 20. století.

To znamená jediné, za desetiletí, během kterého se mobilní telefony stály samozřejmosti, a internet spolu s počítačovou technikou zrychlili a zefektivnily naši práci tak, jako nikdy dříve, státní správa zpomalila a zhoršila svojí práci. Za desetiletí, kdy byly utráceny desítky miliard korun na IT systémy a jiné IT zakázky pro státní správu, státní správa jenom nabobtnala.

Na první pohled to vůbec nedává smysl. Jediným účelem nových technologii má přece být zrychlení a zefektivnění práce, kterou jsme dříve vykonávali bez nich. To znamená, že když jsme dříve k odvedení určité práce potřebovali 10 úředníků, dnes díky tomu, že jsme jim koupili počítače jich stačí 9 a jeden může jit pracovat do soukromého sektoru, vydělávat a platit daně, kterými se bude spolupodílet na živení jeho 9 bývalých kolegů. Nebo jestli před zavedením gigantického a neúměrně drahého softwaru ministerstvo mělo 10 tisíc zaměstnanců, dnes díky drahé technologii svede svojí práci udělat stejně dobře s 9 tisíci lidi a tisíc administrativně zdatných zaměstnanců obohatí naše hospodářství o svoji nově uvolněnou pracovní sílu.

Na tomto principu ten progres stoji. Díky tomu, že dnes nepracuje jako ve středověku 80% našich obyvatel v zemědělství, mohli tito lidé vybudovat moderní průmysl. Díky tomu, že dnes máme efektivnější průmysl než na počátku 20. století, zvládne stejnou práci méně lidi a ti „přebyteční“ dokázali vybudovat vyspělý sektor služeb. Jediným sektorem našeho hospodářství, který se nepohybuje na časové ose progresu vpřed, nýbrž degraduje, je státní správa. V polovině třicátých let, za slavné prvorepublikové éry, bez počítačů a mobilu, připadal jeden státní úředník na 143 obyvatel. Dnes máme jednoho byrokrata na 40 obyvatel, kteří ho i s jeho předraženými IT systému musí živit.

Příčina toho všeho je banální a všudypřítomná – zkorumpovanost a lhostejnost celé naší státní správy - politiky počínaje a paní u přepážky konče. Celý systém je nemocný a svojí váhou stahuje naši ekonomiku ke dnu. Rozumný ministr požaduje od drahé IT zakázky, aby jeho rezortu dovolila fungovat o 10% efektivněji a propustit tak 10% zaměstnanců. Reálný ministr (nebo jeho náměstek) požaduje 10% z ceny zakázky do své kapsy a 10% navýšení počtů svých zaměstnanců podle principu „více podřízených = více peněz = spokojení podřízení a větší prostor pro osobní zbohatnutí, z negativních následků toho všeho nechť se zblázní můj nástupce“.

Jak z toho ven? Ne, my nepotřebujeme kulaté stoly, stostránkové koncepce plánující něco neurčitého a nefunkčního na 20 let dopředu a současnou „zodpovědnou“ vládu. Čelní představitele této vlády měli 6 let k tomu, aby nám prokázali svojí naprostou neschopnost a byli v tom dostatečně úspěšní. My potřebujeme tvrdou manažerskou ruku, nacvičenou z businessu a připravenou nereformovat státní správu, nýbrž ji systematický a natvrdo rušit.

Zákon by měl stanovit tvrdá a jasná pravidla kudy dál. Pokud ministr nedovede co půl rok zlevňovat administrativní chod svého rezortu o 1%, musí automatický odstoupit. Pokud IT zakázka nedovede zajistit propuštění nejméně 10% zaměstnanců, nesmí být realizována. A že to nepůjde bez škrtání a rušení jednotlivých funkci ministerstev? Tím lépe, ty nejzbytečnější a nejnesmyslnější padnou automatický jako první. Už tady nebudeme potřebovat žádnou vicepremiérku pověřenou zeštíhlením státní správy a stěžující si, že ji ministerstva samá sebe neudají kde a co škrtnout. Stanovme to Ministerstvům zákonem a ministři se pak budou muset snažit. 

 

 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rozhodl jsem se napsat krátký román. Jeho názvem je Idea, jeho žánrem antiutopie, jeho předmětem naše budoucnost v rámci Evropské unie. Vznik tohoto románu můžete sledovat zde: http://www.facebook.com/events/365749940191089/ 

Autor: Sergej Pavljuk | neděle 2.12.2012 21:06 | karma článku: 44,22 | přečteno: 6598x
  • Další články autora

Sergej Pavljuk

Permanentní revoluce už není bolševismus, teď je to Facebook

Permanentní revoluce - to je taková sranda, kterou vymysleli bolševici v 20. létech minulého století. Zjednodušeně řečeno jde o to, že ihned uděláte cokoliv, co vede k Vašemu cíli, jakkoliv šílený ten krok je.

27.12.2017 v 16:09 | Karma: 5,16 | Přečteno: 219x | Diskuse| Ekonomika

Sergej Pavljuk

Pozor abyste se neocitli v bublině na sockách

Socky (= sociální sítě) jsou zrádné. Snaží se vám naservírovat přesně ten obsah, který odpovídá vaší představě.

19.12.2017 v 11:59 | Karma: 5,38 | Přečteno: 113x | Diskuse| Média

Sergej Pavljuk

Chabý pokus Facebooku jménem Creator

Největší sociální síť světa vydala v?listopadu 2017 novou aplikaci jménem Creator. Primární účel této aplikace je podpořit jednotlivé uživatele v tvorbě videí.

13.12.2017 v 16:14 | Karma: 0 | Přečteno: 40x | Diskuse| Média

Sergej Pavljuk

Konec „levných“ absolventů

Téměř ve všech českých firmách už přišli na to, že klišé „najděte nějakého studenta nebo čerstvého absolventa, který to bude dělat za pár korun“ už neplatí. Přinejmenším ve městech jako je Praha.

6.12.2017 v 17:05 | Karma: 4,77 | Přečteno: 80x | Diskuse| Média

Sergej Pavljuk

Facebook má 4 příběhy a jeden z nich končí

Funkce příběh neboli story je status, který se dává do speciálního rozhraní na Instagramu, WhatsApp, Facebooku nebo Messengeru.

30.11.2017 v 15:12 | Karma: 0 | Přečteno: 47x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 10888x
Baví mě vézt se na nejnovějších vlnách online marketingu. O online marketingu toho v rámci projektu VIDEOEFEKT publikujeme mnohem více: videoefekt.cz

Seznam rubrik