Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Culeto

3. 8. 2012 10:46
Víte Sergeji

Sociální inženýrství se mi z duše protiví a nejenom to levicové. Jste mladší člověk a tak musím pozitivně hodnotit, že se staráte o svět kolem sebe a přeji Vám, aby Vám to vydrželo a snad budete mít čas a možnost přejít od popisování dogmat k činům, které dělají muže. Mějte se moc hezky.

0 0
možnosti

Lukáš_1

30. 7. 2012 11:24
Paradoxní je,

že jsem levičák, ale ohledně principu rovné sociální dávky s Vámi souhlasím.. Líbilo se mi to už když s tím přišla ODSKa v roce 2003.. Nakonec se to politicky ne zcela prosadilo, ale já tomu fandim dodnes.. Rozdíl je jen v té vyplácené sumě.. Tehdy ODS navrahovala 3500-4000 Kč, které by dostával úplně každý občan starší 18-ti let (je otázka, zda to vztahovat i na děti nebo ne, viz udělat si 10 d+tí atd.).. Lidé, co by to v tu chvíli nepotřebovali by si z toho měli šetřit, protože kdyby přišli o práci, dostali by měsíčně právě jen tu částku.. Otázka, že to moc drahé je spluvyřešena i tím, že by to nahradilo současné důchody.. (člověk šel v kolika by chtěl a pořád by dostával tu dávku, ze které si měl ale šetřit i na důchod, pokud nebyl zrovna celý život v nouzi)..

Já se s Vámi rozcházím v jednom a to v tom, že ta částka by měla stačit akorát na přežití.. Já z levicového pohledu to vztahuju na celkovou ekonomickou úroveň společnosti..

0 0
možnosti

Lukáš_1

30. 7. 2012 11:29
Re: Paradoxní je,

Takže v chudé to může zanemenat sotva přežití, v bohaté to může zanemenat více než jen to, třeba i docela fajn život, samo sebou méně než má pracující většina..

Souhlasím také s tím, že je potřeba nastavit parametry, ty jsou otázkou celé společnosti.. Jaká část peněz z celkové produkce se má vybrat na daních a kolik z té části chceme dávat na rovnou sociální dávku.. O tom už asi budeme mít každý jiné představy..

toto bych bral jako zaákladní pilíř, ale vylepšený určitou předpokládanou doborvolnou solidaritou..

A výhodou je taky to, že člověk by si mohl přividělat, aniž by přišle o vše, jinými slovy, vždcky, i když by si vydělal sebemíń by měl celkově víc, než kdyby nedělal.. Jen ta dolní hranice tam bude..

Z většiny souhlas..

0 0
možnosti

Petr z Bologni II.

29. 7. 2012 22:22
...

Vytecny clanek! Az na jeden maly detail - existuje takova uvaha, ze veskere bohatstvi vytvari 10% obyvatel sveta a nejvetsi problem je ten, jak toto bohatstvi prerozdelit tem zbyvajicim 90%. Proto musime mit tolik zbytecnych uredniku, preplacenych sportovcu, umelcu...Jinak vyplody zdejsich levicovych chudych duchem opet pobavily. Vam karma a R^!

2 0
možnosti

rezjirrezjir

30. 7. 2012 7:17
Re: ...

je sice možné, že 10% lidí vytváří bohatství v jeho zpeněžitelné podobě, jde však o jediné skutečné bohatství, které existuje pro lidi, které jim umožňuje život. Je rozdíl mezi vědou a zpeněžitelnou vědou. Kdybyste prodával národní knihovnu, tak budete muset ještě přidat, ale když zachováte pro zítřek, bude lépe.

0 0
možnosti

Oleg Masopust

29. 7. 2012 22:05
!

Autore, až tě tvůj milenec vymění za mladší model, tak tě život naučí!

1 0
možnosti

strycek-Joe s.r.o.

29. 7. 2012 20:54
OK, místo výroby na export si budeme vzájemně uklízet

chodby v paneláku - to je vize budoucnosti státu dle mladého, progresivního, studujícího kádru tohoto režimu. Ovšem, to může teoreticky fungovat, za předpokladu, že zde bude určité obří penzum majetku po socialistickém Československu, které bude možné privatizovat a výdělky spotřebovávat. Ano, to je vize prosperity dle Václava Klause, rozpracovaná renomovanými režimními ekonomy a vyučovaná na vysokých školách, kde flexibilní mladí Sergejové studují, jak nám zakroutit krkem Rv

3 0
možnosti

M.L.

29. 7. 2012 21:08
Re: OK, místo výroby na export si budeme vzájemně uklízet

8-o jak tohle vyplývá z principu minimální zaručené mzdy?

Mmch. na již několikrát zmíněných stránkách najdete nejen stručné vysvětlení této teorie, ale i mnoho otázek a odpovědí na ně.

Autoři stránek pracují v Centru globálních studií AV ČR a UK, jsou

spoluautory knihy Všeobecný základní příjem: Právo na lenost, nebo na

přežití? (Praha 2007).

1 0
možnosti

M.L.

29. 7. 2012 20:52
Shodné téma se na blog.iDNES.cz již řešilo:

http://josefvaclavik.blog.idnes.cz/c/241536/Zakladni-prijem-Grundeinkommen-VI.html

a další souvisící autorovy texty.

1 0
možnosti

M.L.

29. 7. 2012 20:32
Většinu krirických příspěvků píší autoři s pěnou u pusy,

místo aby se zamysleli nad tím, co četli.

Autor nastínil (nic víc nic míň) princip zaručené minimální renty, který v ekonomické teorii není nový. Částky, které uvádí, jsou jen orientační a v reálu by musely být nejprve propočítány.

V diskusi je také odkaz na http://sofispol-blog.blogspot.cz/p/zakladni-prijem.html, kde se mj. lze dočíst:

Prof. P. Ulrich (Univerzita St. Galen): Pokud nechceme být zcela naivní, měli bychom vycházet z toho, že pracovní trh v buducnu pravděpodobně nebude schopen začlenit všechny obyvatele do společnostiv. A odmítneme-li uvažovat o myšlence základního příjmu, vede nás to nutně k tomu, abychom vše vsázeli na jedinou kartu: na hospodářský růst, na hospodářský růst za každou cenu. A tak je tomu právě dnes v reálné politice. Od krajní pravice až po krajní levici a nazpátek všichni stále volají po hospodářském růstu. To znamená, že uvažujeme kvantitativně a snižujeme si tak šanci navrhnout kvalitativně nové a hodnotnější modely organizace naší společnosti.

3 0
možnosti

M.L.

29. 7. 2012 20:37
Re: Většinu krirických příspěvků píší autoři s pěnou u pusy,

Je jasné, že v době, kdy se svět potýká s dlouhodobými ekonomickými problémy, vysokou nezaměstnaností a hospodářským růstem v nedohlednu, kdy stará osvědčená řešení selhávají, bude nutné hledat řešení nová. Netvrdím, že princip zaručené minimální renty je právě ono spásné řešení, ale připadá mi omezené "z placu" odsoudit něco, o něčem prakticky nic nevím, tak jak to činí zde běsnící přispěvatelé.

1 0
možnosti

petrph

29. 7. 2012 19:56
těžko stavět návrh sociální politiky

Na fantazmagorii typu-práce je vlastně dost,zanedlouho si(asi každá)nezaměstnaná sežene práce za 16000(víc než vydělávaly před tím ve fabrice),načež pak rozjeden podnikání,brzy má pobočky po celé republice, atd ..Nechcete to radši prodat jako filmový béčkový scénář?

Tedy, nikoliv že by to nebylo možné, a tleskám těm, co to dokázaly - i když potom asi " pro levnost, poctivost práce a dobrý pocit  určitě nezaměstnávaly nejraději postižené a invalidy-on tvrdý byznys je tvrdý byznys.Ale rozhodně to není cesta sociální politiky. Nakonec-i dnes je na trhu spousta úklidových firem, které tyto služby nabízejí, jak v kancelářích, tak by to dělaly rády i v nájemních domech,kdyby byli nájemníci ochotni těch 50-100 Kč dát, a radši si ten dům dle pořadníku neuklidili sami-i mezi nimi je spousta nezaměstnaných

Jinak,pokoušel jsem se propočítat náklady Vašeho návrhu.Ca 8 milionů lidí (počítáte i děti,ale důchodce asi ne)krát 5 000 krát 12 měsíců,to máme 480 miliard.Skoro polovina státního rozpočtu

1 0
možnosti

hafusak2

29. 7. 2012 19:43
Je přímo fascinující,

kolik mladých pravičáků, kteří sami jsou zatím v péči rodičů perfektně ví, jak si jiní mají zařídit život a kolik peněz jim k tomu má stačit. Kolik stojí průměrný nájem, kolik inkaso a co všechno je potřebné si měsíčně platit, to sice sami nevědí, ale pitomých rad jsou schopni rozdat hromady. Rv

5 0
možnosti

hafusak2

29. 7. 2012 20:28
Re: Je přímo fascinující,

Podívejte se, přestaňte si vymýšlet vlastní "novinky", které už tu byly X - krát. Jediný, kdo skutečně dokázal myslet pořádně dopředu byl svého času Jan Antonín Baťa. Zkuste si na Youtube najít: Jan Antonín Baťa - O budování státu pro 40 milionů lidí.

0 0
možnosti

petr66

29. 7. 2012 18:34
Každý spasitel světa

je většinou strašný pako a je jedno jestli je pravicový, nebo levicový, Každému takovému reformátoru patří nakopat do pozadí.;-(

1 0
možnosti

user1133

29. 7. 2012 19:37
Re: Každý spasitel světa

Presne. V debatach vsichni politici prichazeji z ruznymi populistickymi navrhy a vizemi a ve finale rozpocet stejne udela Janota (bud mu zeme lehka). Uplne nejvic me dostavaji lide jako autor. Sam pise, ze studuje ekonomii, ale uz i v tech ucebnicich jsou slozitejsi ekonomicke modely, a to jsou jenom teoreticke ucebnice.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS