Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

hynjin

18. 5. 2012 10:31
Klam

Podle mě je dost problém v záměrném popletení pojmů, nejen v ČR...

http://jina.blog.idnes.cz/c/251372/Prirozena-a-umela-inflace.html

0 0
možnosti

kaktusak

17. 5. 2012 22:30
Panovník měl skoro vždycky monopol na peníze,

vždyť stát byl v podstatě jeho majetkem.

0 0
možnosti

Žadatel

17. 5. 2012 15:09
"Náš stát" nám musí o inflaci lhát už jen proto,

že důchodci by žádali valorizaci.:-/

1 0
možnosti

repanak

17. 5. 2012 14:12
Podle mne nejde růst cenové hladiny

přesně spočítat a je to silně subjektivní, "stát" nám spíše tvrdí jak je inflace relativně nízká - je to politika. Samozřejmě jinak to vidí chudý důchodce na svém spotřebním koši s převahou potravin a nákladů na zdraví a bydlení. Pochopitelně jsou tací co kupují nové auťáky a válí se na Malorce. Mohu možná srovnat vývoj cen másla 82% - ale zase vliv akcí, vliv velikosti balení, kvality - dám si trochu irského, které je sice dražší ale nesrovnatelné s dr.Halířem. A co teprve srovnat vyvíjející se technologie, nejen mobily, počítače ale i třeba "pitomé" rifle nebo trička. Osobně se mi zdá, že potraviny za poslední rok vylétly minimálně 2x víc než uvádí úřad.

2 0
možnosti

Stará kára

17. 5. 2012 15:10
Re: Podle mne nejde růst cenové hladiny

Co se zdá, je sen.

 Samozřejmě, že inflace je pro každého jiná. On ji také ČSÚ nepočítá "pro každého". Dokonce pro žádného jednotlivce. On ji počítá jako statistický údaj a sleduje její vývoj. Jako ostatně u všech ukazatelů. A z hlediska výpočtu je mu jedno, zda je vysoká či nízká. Spotřební koš je relativně stabilní (v současnosti platí od roku 2006). Z čeho se skládá ČSÚ na svých stránkách uvádí.  Samozřejmě že je tam nějakým dílem i to auto (nová 1,3 % a ojetá 1,1 %), i ta Mallorca (cca 0,04 %, zahraniční rekreace celkem 1,4 %).   Máte vážně dojem, že to reálný koš ovlivní tak moc?

0 0
možnosti

KOLDAK

17. 5. 2012 14:03
A proč by o inflaci neměl lhát, když lže o všem ostatním?:-/

2 0
možnosti

Stará kára

17. 5. 2012 15:18
Re: A proč by o inflaci neměl lhát, když lže o všem ostatním?:-/

Píšete to nepřesně:  Správně má znít: "Proč bychom netvrdili, že stát lže o inflaci, když tvrdíme, že lže ve všem ostatním (a nezajímá nás, že toto tvrzení je blábol).".

0 0
možnosti

Antek

17. 5. 2012 13:54
Měnové zlato

Měnové zlato už bylo z větší části rozkradené,bankovky byly kdysi podložené zlatem,takže teoreticky mi stát garantoval že mi peníze vymění za zlato.Teď nejsou bankovky podloženy ničím,stát si jich může natisknout kolik chce,navíc vznikla "virtuální měna"- fyzicky ty peníze prostě neexistují,taže kde je naše ekonomika?Upozorňuji že v pr... se píše s měkkým i.

0 0
možnosti

Stará kára

17. 5. 2012 13:54
Krásný popis - až a to, že je to blbost

1.  Objem oběživa, respektive měnové agregáty M1 ÷ M3 jsou známy a pečlivě sledovány (nejen státem, ale i všemi bankami).  Představa, že za deset let bude dvojnásobný, než se udává je směšná.

2. Výpočet inflace je deklarován, je veřejný podíl jednotlivých "cenových reprezentantů" (potraviny, alkohol, tabák, bydlení, odívání, ....) i skladba jednotlivých reprezentantů (kolik druhů potravin a jaký je jejich podíl). Budete-li mít chuť, můžete rozebrat, v čem je špatný výpočet takto stanoveného koše či čím je chybná jeho skladba. Až to uděláte, bude moci uvést chybu výpočtu inflace. Do té doby žvástáte.

3.  ČNB uvolňuje oběživo (jak se opět můžete přesvědčit) právě v závislosti na inflaci (a částečně na reálném růstu mezd).

   Výjimkou z bodu tři je v současnost ECB, která opravdu pouští do oběhu inflační peníze. Bohužel - nepřímo jsme na € nevázáni.

2 0
možnosti

ArmandDuval

17. 5. 2012 14:17
Re: Krásný popis - až a to, že je to blbost

Vážená Stará Karo,

kdyby produkt rostl stejně rychle, jak rychle roste peněžní zásoba (ano, správně, má zkratku M), tak by byla inflace 0. To je abeceda ekonomie a jistě to víte i bez toho, abych tu dělal chytráka.

S tím ECB nemohu než souhlasit. S tím výpočtem inflace, možná bychom mohli zvážit, zda je opravdu správné, když jeden státní orgán kontroluje činnost druhého. Možná se tam mohou z tohoto důvodu objevovat určité motivace k nepravostem. A nepravosti my nemáme rádi, že ano? Tedy možná by to vše šlo udělat lépe.

Jsem rád, že jsem ve Vás podnítil myšlenky na toto téma, to byl hlavní účel tohoto textu. Děkuji Vám za Vaši reakci.

Sergej

1 0
možnosti

mamina2

17. 5. 2012 13:39
Teda s tou bankou

Jak jste přišel na to, že banky bývaly jen úschovny na peníze za poplatek? Banky naopak původně ukládaly peníze a za to dávaly ještě úrok. Baz poplatku. Na své si přišly právě tím, že ty peníze půjčovaly dál na větší úrok.

0 0
možnosti

ArmandDuval

17. 5. 2012 13:45
Re: Teda s tou bankou

Nevím, stejně jako Vy jsem v té době nežil a stejně jako Vy čerpám své znalosti z odborných práci různých autorů. Zřejmě prostě důvěřujeme různým autorům.

Sergej

0 0
možnosti

kotec

17. 5. 2012 13:30
Vím, že vás tady mnozí zkritizují,

ale pro mne je to naprosto geniální příspěvek.

2 0
možnosti

Stará kára

17. 5. 2012 13:57
Re: Vím, že vás tady mnozí zkritizují,

Jo, jo. Jít ke kartářce také mnozí považují za geniální krok.

2 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS