Ukrajinská státnost: 25 let katastrof a výmluv

Základní métodou hledání pravdy je srovnání. Kazachstán je dle českých médii další pravděpodobná oběť krvavého Putina. Jenže: 1.) Putinové kroky vůči Ukrajině nemají na svědomí jediný lidský život, toho jednoho ukrajinského vojáka a jednoho ruského kozáka tento týden zabil "neznámý sniper" - zbytek si domyslete. 2.) Rusko nikdy neřeklo ani písmenko proti Kazachstánu a Kazachstán podporuje současné kroky Ruska vůči Ukrajině, ačkoliv 35% tamních obyvatel jsou Rusové nebo míšenci s Rusy a ruština jako jazyk je tam dominantní (=Ukrajina jako přes kopirák).

PROČ?

PROTOŽE Kazachstán nepostavil svou státnost jako protiklad, agresi a vzdor vůči státnosti, jehož součásti byl do roku 1991.
PROTOŽE V Kazachstánu jsou dvě paralelní, vzájemně se doplňující kultury, což ho činí silnějším a nikoliv slabším. Důraz na společné dějiny, společné hodnoty a společné zájmy Rusů a Kazachů ze země udělal ostrov stability a prosperity tam, kde to není zvykem. Zatímco střední Asie jako celek je dírou světa potácející se na hraně revoluce, gigantické občanské války a islámismu, Kazachstán má oproti Ukrajině 2x větší HDP na obyvatele (!!!) a dovede svým občanům zajistit základní bezpečí a lidská práva, což Ukrajina, která se dnes tak žene do EU sotva svede. Svým občanům ostatně říká Kazachstánci, což je souhrnný pojem pro tamní Rusy i Kazachy. Přitom je ta země velká jako polovina EU a je doslova napráskána přírodním bohatstvím. To je však v bezpečí a slouží obyvatelům Kazachstánu, protože Rusko jeho suverenitu nikdy neohrozilo a západ se na to nikdy neodvážil - země má totiž s Ruskem smlouvu o společné obraně.

Ano Kazachstán se neustále sbližuje s Ruskem a stává se součásti nově vznikajicího Eurasijského svazu - společné ekonomické integrace s Ruskem a Běloruskem. Jenže děje se tak v souladu s přáním tamních obyvatel, na pokyn legitimně demokratický zvolené vlády a na základě oboustranně výhodných podmínek - není to jako s Ukrajinou a EU, kdy smlouvu podepsala nelegitimní polonacistická klika, která přišla k moci na základě násilného převratu, nebyla zvolena v žádných volbách a neopírá se o nic než hrubé násilí fašistických bojůvek, jejichž status legalizovala teprve ona sama a to tak, že je prohlásila za "národní gardu". V Kazachstánu nikdo neomezuje přístup k zahraničním médiím (na Ukrajině prostě vypojili ruské televize) a nikdo na kameru nemlátí vlastní novináře za to, že se pokusili o zdání objektivity.

Podoba mezi Kazachstánem a Ukrajinou spočívá v tom, že obě země měly podobné startovní podmínky - podobnou životní úroveň, staletou společnou státnost s Ruskem, absenci zkušenosti s vlastní státnosti, úděsnou historickou zkušenost s bolševickým terorem a ekonomiku na hraně hladomoru, ke které je přivedl progresivní sovětský režim.

Rozdíl pak spočívá v tom, jak se s tím tyto dvě země vypořádaly. Jedna zabrala, postavila se na nohy a zajistila svým občanům pevný základ, na němž mohou dnes stavět. Nedokonalý, neideální, ale vzhledem k historickým a geografickým okolnostem zcela fenomenální základ kazachstanské státnosti. Druhá země již skoro 25 let hledá důvod a výmluvu, proč je tak ohromným selháním. Proč její občané mají 2x nižší životní úroveň než Rusové nebo Kazaši, proč je tamní stát na hraně bankrotu zatímco Rusko a Kazachstán mají dohromady menší státní dluh než ČR, proč tamní západní Ukrajinci chtějí-li si vydělat, musí vycestovat do zahraničí, proč jsou nejsilnější ozbrojenou moci v zemi včerejší neonacisté a ne policie a armáda a proč ideologie agrese vůči včerejším bratrům a pokus o jejích násilnou ukrajinizaci nepřináší mír, klid a prospetitu.

Jedinou obranou před děsivou sebereflexi, kterou Ukrajinci musí nutně projit, aby si dali věci ve vlastní zemi do pořádku, je stupidní a ničím nepodložený nacionalismus. Za všechno můžou Rusové! Žijeme hůř než oni ačkoliv při rozpadu SSSR to bylo tak nastejno? Za to můžou oni! Málo dotovali naší cenu na zemní plyn, málo nám dávali výhodných půjček, málo nám platili za pronájem námořní základny, málo, málo, málo, Rusko my tě nesnášíme a ty nám plať! Jihovýchodní regiony Ukrajiny jsou obydleny převážně Rusy a jejích průmysl dnes de facto živí zbytek země? To je přece důvod je nesnášet a nutit je, aby přijali náš jazyk a naší kulturu! Až to dokážeme, až k sobě taky zpět připojíme Krym, který k nám nikdy nepatřil, který se u nás ocitl v důsledku bolševického násilí a který nás nechce a až proběhne vstup do EU, který nám vlastně nikdo nenabízí a který by ve skutečnosti byl vzájemnou katastrofou pro obě strany, pak bude vše v pořádku a naše státnost rozkvete od Smolenska do Varšavy (zhruba takové jsou aktuální ambice tamních neonacistů).

Je smutné, že miliony, možná desítky milionů lidí tomu tam skutečně věří a ještě smutnější budou následky, ke kterým to dříve nebo později nevyhnutelně povede.

 

 

 

Autor: Sergej Pavljuk | neděle 23.3.2014 16:02 | karma článku: 35,48 | přečteno: 2036x