Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Raz, dva, tři a zloději jsou z politiky pryč

Zbavit se korupce je velmi jednoduché. Všechny postupy jsou dávno známé a jejích účinnost je desetkrát ověřena na příkladu jiných zemi. Zde jsou tři prosté kroky jak to udělat a jeden jediný prostý důvod, proč to nikdo doposud nedělá: 

Za prvé, ten kdož na veřejné peníze šáhá, musí mít vlastní finance zcela transparentní. Stejně tak i jeho manželka (muž), děti, rodiče, strýčkové a tety radši taky. Komu z dotyčných se to nelíbí, prosím, do politiky a úředničiny je nikdo přece nenutí. Pokud někdo nebude moct prokázat původ nějakého svého majetků, prostě ho k tomu korytu dobře stanovená pravidla nepustí. V případě toho, že takový člověk dotyčný majetek prostě nepřizná, ukryje ho před zraky veřejnosti a onen majetek potom bude nalezen, pak na něj bude čekat konfiskace tohoto majetku v plné míře. A také zbavení všech veřejných funkci a doživotní potupa. Tedy, navrhují čestnost a transparentnost.

Za druhé, když už budeme mít tak krystalně čisté veřejné činitele se zcela transparentními financemi a minulosti, postaráme se o to, aby se ani v oné veřejné službě nemohli zašpinit. Donutíme je, aby všechny zakázky realizovali prostřednictvím internetových aukci a aby na jednom místě zveřejňovali všechny veřejné výdaje. Občanům ve své řadě dáme právo svým internetovým hlasováním automatický vyvolávat kontroly a vyšetřování oněch zakázek. Takže až přijde nový IZIP, bude muset být jeho rozpočet zcela transparentně a do poslední koruny online. A podepíše-li se dejme tomu 50 tisíc lidi (25 tisíc lidi, 100 tisíc lidi, je to jenom o vhodném nastavení pravidel) pod petici o nedůvěryhodnosti oné zakázky, pak bude muset být ona zakázka povinně zastavena a prošetřena. Tedy, navrhují transparentnost a demokracii.

Za třetí, stejně transparentně jako s penězi, by se mělo zacházet i s úřednickými posty. Jinými slovy, ušetřeme politiky oné hrozné praktiky, kdy chudáci nevědí, koho by na který post dosadili a musí tam tedy z oné zoufalosti dosazovat své vlastní kamarády a známe. Dopřejme jim tu volnost transparentního, konkurenčního a pro veřejnost průhledného výběrového procesu na každý významný úřednický post. Klidně bych oněm úředníkům kvůli tomu i zvýšil plat. Takhle je tam dnes požehnaně nemehel, co by se prostě nikde jinde se svými schopnostmi nedokázali uplatnit. A v opačném případě, tedy v případě nadstandardních platů, by se tam jenom hrnuli schopní odbornici ze všech sfér. A taky by se dotyční vskutku hodně snažili, aby o takové lukrativní místo nepřišli. Na podobné navýšení platu by jistě zbylo dost peněz, zvláště pak s přihlédnutím k úsporám, které by přinesly dva výše jmenované návrhy. Tedy, navrhují profesionalitu a objektivitu.

Jistě, k realizaci podobných třech kroku bychom potřebovali schopné, důvěryhodné a hlavně motivované realizátory, tedy opravdové politiky. Přece bychom nemohli po našich současných korupčnících chtít, aby bojovali sami proti sobě, že ano. Ale právě v tom není nic tak složitého ani nemožného milí přátelé, to jen oni si přejí, abychom to vzdálí a smířili se. Desítky národů na celém světě již dnes nad korupci vítězí. Na čestnosti a spravedlnosti není nic neuvěřitelného ani nemožného. Vše co je zapotřebí je věřit a jednat. Vašim nadávkám, vzteku a bezmoci se tam leda tak vysmějí. O vašich činech a podpoře jakéhokoliv konstruktivního návrhu platí přesný opak. Zatraceně Češi, probuďte se už konečně, podle mezinárodních srovnání je tato republika na 124. místě v efektivitě nákladní s veřejnými prostředky a nadále se v tomto žebříčku propadá. O jaké konkurenceschopnosti české ekonomiky v tomto divokém světě může být s takovou řeč?

Všechny konkrétní návrhy, které jsem doposud stihnul sepsat jsou snadno k dohledání v ostatních mých článcích: http://pavljuk.blog.idnes.cz/  Věcná kritika i podpora je vítaná, ještě nejsem ještě tak zatvrzelý a ješitný, abych měl neměnné názory. 

 

Autor: Sergej Pavljuk | úterý 5.6.2012 13:40 | karma článku: 18,97 | přečteno: 1100x
  • Další články autora

Sergej Pavljuk

Permanentní revoluce už není bolševismus, teď je to Facebook

Permanentní revoluce - to je taková sranda, kterou vymysleli bolševici v 20. létech minulého století. Zjednodušeně řečeno jde o to, že ihned uděláte cokoliv, co vede k Vašemu cíli, jakkoliv šílený ten krok je.

27.12.2017 v 16:09 | Karma: 5,16 | Přečteno: 219x | Diskuse| Ekonomika

Sergej Pavljuk

Pozor abyste se neocitli v bublině na sockách

Socky (= sociální sítě) jsou zrádné. Snaží se vám naservírovat přesně ten obsah, který odpovídá vaší představě.

19.12.2017 v 11:59 | Karma: 5,38 | Přečteno: 113x | Diskuse| Média

Sergej Pavljuk

Chabý pokus Facebooku jménem Creator

Největší sociální síť světa vydala v?listopadu 2017 novou aplikaci jménem Creator. Primární účel této aplikace je podpořit jednotlivé uživatele v tvorbě videí.

13.12.2017 v 16:14 | Karma: 0 | Přečteno: 40x | Diskuse| Média

Sergej Pavljuk

Konec „levných“ absolventů

Téměř ve všech českých firmách už přišli na to, že klišé „najděte nějakého studenta nebo čerstvého absolventa, který to bude dělat za pár korun“ už neplatí. Přinejmenším ve městech jako je Praha.

6.12.2017 v 17:05 | Karma: 4,77 | Přečteno: 80x | Diskuse| Média

Sergej Pavljuk

Facebook má 4 příběhy a jeden z nich končí

Funkce příběh neboli story je status, který se dává do speciálního rozhraní na Instagramu, WhatsApp, Facebooku nebo Messengeru.

30.11.2017 v 15:12 | Karma: 0 | Přečteno: 47x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 10888x
Baví mě vézt se na nejnovějších vlnách online marketingu. O online marketingu toho v rámci projektu VIDEOEFEKT publikujeme mnohem více: videoefekt.cz

Seznam rubrik